Kaszki „Holle” – znaleziono źródło problemu

Na stronie Głównej Inspekcji Sanitarnej podano informację dotyczącą wyników postępowania wyjaśniającego w sprawie wykrycia obecności atropiny i skopolaminy w produktach dla niemowląt i małych dzieci marki „Holle”, o których informowaliśmy w poprzednim wpisie.

Ustalono, że do produkcji partii, w których wykryto atropinę i/lub skopolaminę zastosowano mączkę jaglaną wyprodukowaną w Niemczech z prosa dostarczonego przez przedsiębiorcę z Austrii. Badania laboratoryjne potwierdziły zanieczyszczenie alkaloidami tropanowymi jednej partii mączki jaglanej, która została wykorzystana do produkcji kwestionowanych kaszek.

Ponadto dalsze działania pozwoliły na wykrycie źródła zanieczyszczenia mączki jaglanej. Podczas kontroli prosa będącego surowcem do produkcji mączki jaglanej znaleziono nasiona rośliny pn. bieluń (nasiona te zawierają duże ilości alkaloidów tropanowych). W związku z tym, że nasiona bielunia są tej samej wielkości jak nasiona prosa, nie ma możliwości ich odsiania w procesie przesiewania, który jest stosowany przy produkcji mączki jaglanej.

Producent mączki jaglanej wprowadził do procesu produkcyjnego etap sprawdzania prosa przy użyciu fotodetektora, pozwalającego na odseparowanie nasion bielunia. Ponadto producent zdecydował, że każda partia mączki jaglanej jest obecnie badana na zawartość alkaloidów tropanowych. Dodatkowo, w zakładzie produkcyjnym prowadzona jest wzmożona kontrola surowca przy użyciu binokularu przez przeszkolonych w tym zakresie pracowników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *